20 juli 2013 – Hillsphere, Akrasial, Illucinoma en Red Eyes @ Winston, Amsterdam

Hillsphere, Akrasial, Illucinoma en Red Eyes @ Winston, Amsterdam
20 juli 2013

Hillsphere
Akrasial
Illucinoma
Red Eyes

Een ieder die nog durft te zeggen dat de metalscene in Amsterdam dood is, kreeg op deze dag ongelijk. Een volle Winston ging helemaal uit z’n dak op niet één, maar ALLE bovenstaande bands. Hoewel voor de meeste mensen de klapper pas aan het einde van de avond zat, zat de sfeer er vanaf het begin af aan al goed in. Voor alle bands werd even hard gejuicht en gesupport en ook headbangers en moshpits ontbraken niet.

hillsphere
Relatieve nieuwkomer Hillsphere mocht de avond openen en wisten wederom met een instrumentale set het publiek te verassen. De jonge jongens van Hillsphere zetten een goede, strakke set neer met vooral eigen nummers. Tot (in ieder geval mijn) verbazing speelden ze ook een cover. Meestal ben ik niet zo’n fan van een cover in een set, tenzij ze echt goed uitgevoerd worden. IN dit geval was het echter Blackwater Park van Opeth, die ook nog eens goed uitgevoerd werd, waarvoor dank en applaus aan Hilsphere.

akrasial
Hierna volgde voor mij de nog onbekende band Akrasial, die met een hoge dosis blastbeats en grunts een welkome afwisseling boden aan de instrumentale prog van Hillsphere. Na een introtape (en een opkomst met groot gevoel voor presentatie) knalt de band er meteen in met hun black/death beuk. Het publiek moest tijdens het eerste nummer nog even wennen aan de overgang want het bleef wat statisch. Aan de stagepresence en de wall of sound van de band heeft het niet gelegen in ieder geval. De Winston was haast te klein voor het geluid wat deze band de zaal in knalde, mede door keistrakke (en keiharde) drummer Thalys. Eenmaal bijgekomen van het eerste nummer kwam het publiek gelukkig tijdens het tweede nummer wat meer los. Persoonlijk vond ik de nummers naarmate we dichter bij het einde van de set kwamen steeds sterker worden. Technisch werd alles super gespeeld, maar songtechnisch waren de laatste drie nummers sterker dan het begin. Het publiek was het hier aan de headbang en pit te zien, mee eens.

illucinoma
Op naar de volgende band, Illucinoma. Niets geen introtape, geen aankondiging, gewoon gelijk beuken! Terwijl de helft van het publiek buiten stond af te koelen knalde Illucinoma er vast in en het was episch vanaf het begin. De gezichtsuitdrukkingen van gitarist Joe Tal zijn hilarisch om naar te kijken, de technische ingewikkelde riffs die hij eruit perst lijken hem nauwelijks moeite te kosten. De band heeft enorm veel plezier op het podium en zet een hele sterke set neer. Lekker om een band te zien die zichzelf niet zo verschrikkelijk serieus neemt op het podium. ‘Stop, Hammertime! Nou moet ik eerlijk zeggen dat Illucinoma meer ‘mijn’ muziek maakt dus dat ik wel enigzins bevooroordeeld ben bij het schrijven van deze review, maar ik vond ze gewoon heel erg vet 😉 Technisch interessante riffs en nummers die goed in elkaar zitten, djent-achtige breaks afgewisseld met trashy riffs. Ik ben om! Ben vooral ook heel benieuwd hoe het gaat klinken als Illucinoma twee gitaristen op het podium heeft staan.

red eyes 2
Tot slot afsluiter van de avond Red Eyes. In de Amsterdamse scene inmiddels een bekende, alhoewel ik me afvraag of de 17 jarige vrouwelijke groupies voor de muziek komen, of gewoon zanger Lucas erg ‘goed’ vinden. Gelukkig weet de rest van het publiek wel wat metal is en pit er op los. Ook deze band heeft erg veel energie op het podium en weet het publiek goed mee te krijgen. Zelfs wanneer een nummer niet helemaal goed gaat (obey the beast) maakt dat eigenlijk niets uit, het publiek gaat uit z’n dak en schreeuwt alles mee. Naast de bekende nummers speelt Red Eyes ook een nieuw nummer vandaag, waar de emotie dik bovenop ligt. Red Eyes weet aanstekelijke riffs met goede lyrics te combineren en zanger Lucas weet met zijn stem iedereen te raken (op welke manier dan ook).
red eyes 1

Wat mij betreft had de avond langer mogen duren, het was een lekker metalfeestje. Op naar de volgende!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s