Dystopia – Haat

Score: 8.5/100
Favorite song: Bound to Annihilate
Website: http://www.dystopiaofficial.nl/
Released: 30 augustus 2013

haat_artwork

Dystopia is inmiddels al een lange tijd aan de weg aan het timmeren binnen de Nederlandse metalscene. En met succes. Sinds 2005 hebben ze een demo, een full length en een EP uitgebracht, hebben op verschillende podia gestaan en wisten hun plek op Distortion te bemachtigen. Inmiddels is hun laatste EP ‘Haat’ uit en kunnen we ons buigen over nieuw materiaal van de heren.

Bij EP denk ik aan een nummer of 4, of misschien wel 5 of 6, maar helaas biedt ‘Haat’ ons slechts 2 nummers. Maar als je met 2 nummers vervolgens ook 14 minuten muziek weet vol te maken, dan maakt het aantal nummers natuurlijk ook niets uit.

Peace through Power
Altijd lekker om een cd gewoon VOL te beginnen. Niets geen intro, gewoon gelijk knallen. Beukende beats afgewisseld met af en toe even een adempauze brengen je gelijk in duistere sferen. Qua stijl doet het me erg sterk denken aan Diabolical Masquerade. Het stukje met meerstemmige vocals draagt hier ook zeker aan bij. Aan het einde van het nummer volgt nog even een clean intermezzo voor we weer terugkeren naar de chorusriff (headbang!) om tenslotte af te sluiten met weer een nieuwe riff. Je zou je kunnen afvragen hoeveel verschillende riffs je in een nummer kan stoppen zonder dat het teveel afleid, maar als je het goed doet (lees: zorgt dat het bij elkaar past) zoals in dit nummer, werkt het prima.

Bound to annihilate.
Begint met een rustig clean gitaar introriff die de basis vormt voor de overige 7 minuten aan muziek. Zoals we verwachten volgt er na de introriff een keiharde beat en de snijdende vocals van Dennis. Op twee en halve minuut gaat het nummer ineens onverwachts over in een hele andere riff, waardoor het lijkt alsof je naar het volgende nummer aan het luisteren bent. Na de gay-riff (ja sorry, deze accoorden progressive is mij echt te poppie) die hierna volgt, komt gelukkig de mainriff weer terug met hierover een eerie solo. De overige 3 minuten zijn vervolgens eindeloos veel variaties op de mainriff en hiermee is het nummer weer helemaal terug. Wat mij betreft had dit nummer nog 2x zo lang mogen duren, die riff is gewoon heel lekker ^^

Het niveau ligt erg hoog met deze cd. Niet alleen het niveau van de muzikanten, maar ook songtechnisch zit het erg sterk in elkaar. Riffs zijn goed uitgewerkt en goed geplaatst, worden lang uitgetrokken en herhaald waar het past en afgewisseld met variaties op dezelfde riff wanneer het nodig is. Aangevuld met de duistere en duidelijke (ook wel eens een verademing binnen het black metal genre) vocals van Dennis is de sound van deze band helemaal compleet.Terecht dat deze band inmiddels op de mainstage van Distortion heeft mogen staan met grootheden als Opeth en Meshuggah.

Kom op met die cd, we willen meer!

Tracklist:
1. Peace through Power
2. Bound to Annihilate

Line up:
Dennis Onsia – Guitar and vocals
Cees de Wit – Drums
Rick Jongman – Guitar and backing vocals
Bob van Deutekom – Bass and backing vocals

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s