Pelgrim – EP

Pelgrim-EP
Release date: 7 sept 2013

Score: 80/100
Favorite song: Precursor
Website: http://www.pelgrimband.com/

Intro met klassieke piano is echt supervet en laat gelijk al horen dat we hier niet met standard metalcore te maken hebben. Pelgrim is progressive metalcore in de stijl van Between the Burried and me en Periphery. Technisch lastige riffs worden afgewisseld door groovy stukjes en de vaak wisselende maatsoorten en breakdowns brengen je steeds weer op een ander spoor. Ingewikkelde muziek? Dat zeker. Moeilijk luisterbaar? Zeker niet!

Er zitten genoeg catchy chordprogressions in om het voor een breder publiek interessant te houden en het is nog genoeg metalcore om ook het metalcore publiek te bevredigen. Mee-schreeuw stukjes doen het ook altijd goed live.

Na een progressive-to-the-max intro gaat de EP over in Precursor. (*ik speel teveel guildwars 2 – will this be a legendary someday?*) Precursor biedt mooi evenwicht aan het proggie intro door meer de metalcore kant op te gaan, weliswaar met een heel scala aan technische riffs en niet-standaard-toonladders. Ik vind het persoonlijk wel mooi dat de ‘main-riff’ of chorusriff (hoe je het ook wil noemen) in eerste instantie vrij standard lijkt, maar gelijk na de 2e keer spleen al een subtiele wending krijgt waardoor het NET even spannender word en elke keer als die riff gespeeld word zit er weer een andere twist aan. Hoe meer je echt gaat luisteren hoe meer van dit soort trucjes Pelgrim uithaalt.

Subsider biedt ons ook een kijkje in de bredere muzikale smaak van de bandleden als er ineens een heel melodisch stukje voorbij komt. De low breaks voegen toe aan de heaviness van het nummer en dat word nog eens versterkt door het melodische breakje (Periphery, anyone?). Dubbelbass als een malle aan het einde zorgt voor een total chaos afsluiting van het nummer.

Tot slot de titeltrack van het album, die opent met het typische metalcoregeluid, om vervolgens over te gaan in een bijna doomy breakdown en hierna nog een hele bak aan andere riffjes. De vingers van de gitaristen worden behoorlijk op de proef gesteld met alle riffjes. Gelukkig biedt het zware geluid van de bas en de andere gitarist het geweld van het nummer niet in gevaar.

Al met al in dit een EP die je een paar keer gehoord moet hebben voor je hem echt kan waarderen. Ik vind het lastig echt een favo-song aan te wijzen. Stiekem ben ik vooral fan van het intro 😉
Ook leuk als je niet perse van metalcore / djent houdt, geen cd voor mietjes however.

Tracklisting:
1. Intro
2. Precursor
3. Subsider
4. For better or for worse

Members:
Wouter Zaman – Vocals
Koen Scheepens – Guitars
Pim Goossens – Guitars
Django van Loon – Bass
Rik Torremans – Drums

Advertisements

One comment on “Pelgrim – EP

  1. Pingback: Metal From NL

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s