TheName – Unchained

Release date: 29 november 2013

TheName - Unchained
Score: Twisted
Favo song: 80/100
Website http://www.thename.nl

Female Fronted metal … het is inmiddels een soort standaardbegrip geworden voor bands als Epica, Nightwish en Within Temptation waarbij het eigenlijk gaat om symphonische metal en klassieke zang in een hoog register. Gelukkig is het begrip an sich veel breder en bestaan er ook zat female fronted bands met een zangeres in het lage of mid-range register. TheName is hier gelukkig een van. TheName is een vijkoppige metalformatie uit Haarlem die melodic rock/metal produceren. TheName heeft inmiddels vier albums op hun naam staan en Unchained is daarmee hun vijfde full length release. De band heeft behoorlijk wat podium ervaring (Paradiso, Melkweg, Tivoli, P60) en heeft het podium mogen delen met de grotere namen als Delain, Epica en Stream of Passion. Daarmee heeft de band zich goed bewezen, want drummer Arien Weesenbeek (Epica) vult, tot ze een nieuwe drummer hebben, die plek in.

TheName kenmerkt zich vooral door de krachtige vocals van Hadassa. Hoewel de vocallines behoorlijk poppy zijn op sommige stukken, maakt het rauwe randje van Hadassa dat het toch niet ‘ te roze en barbieachtig word’. De eerste tonen van Draw the Line roepen in mijn hoofd ook gelijk de vergelijking met zweedse progband Akribi op, die ook een mooie blonde dame op het podium zetten met een vergelijkbare stem.

Unchained is een volle, maar vooral consistente cd met 12 vergelijkbare nummers. Er staan weinig echte uitspattingen op de plaat, alle nummers hebben ongeveer dezelfde sound en feel. De ene keer wat meer groove, de andere keer wat meer richting andere stijlen, maar altijd met een flinke dosis pop erin gemixt. De eerste keer dat ik de plaat hoorde was ik vooral onder de indruk vanwege de goede productie (in de handen van Jochem Jacobs) en het feit dat alle nummers van begin tot eind gewoon goed in elkaar zitten. Nu, na de cd zo’n 50 keer gehoord te hebben (ja, dat is ook wel echt overkill) vind ik dat de nummers wellicht te veel op elkaar lijken en ben ik vooral benieuwd naar hoe de band deze nummers on stage brengt. De cd is wel goed gebalanceerd. Niet alleen binnen de nummers maar ook binnen de cd word er genoeg afgewisseld qua dynamiek, bijna volgens de formule: rustig liedje – hard liedje. Binnen de nummers zelf geldt deze regel ook: heb je een hard verse, dan is het chorus meer poppy en andersom.

Wat kun je verder nog verwachten op deze plaat? Goed uitgewerkte, stevige rocksongs.

Radiate is het eerste nummer waar ook grunts een aandeel krijgen en begint met een drum en gitaar intro wat duister klinkt, om vervolgens over te gaan in een groovy riff. In Masquerade laat Hadassa vooral horen hoe gevarieerd haar stem is. De hoge uithalen in het refrein doen overigens erg sterk denken aan de Guano Apes. Imperfect brengt de boel weer een beetje in balans door weer wat meer metal toe te voegen, waar Twisted dan in het intro weer overheen gaat door als heavy metal nummer te beginnen. Wellicht dat Twisted ook wel mijn favoriete nummer van de plaat is, het refrein is heel sterk en zeker in combinative met het rustige verse.
Met One krijgen we een stukje Ricky Martin te verduren (serieus, het intro lijkt op Nobody wants to be lonely) maar hij  is gelukkig snel weer buiten de deur, hoewel de latin-feel blijft. Fight is dan gelukkig  weer een krachtig nummer, vooral met de solo aan het begin van het nummer. Moshpit, here we come! Het duurt echter niet lang voor de popinvloed er weer doorheen sijpelt. Gelukkig zijn de laatste nummers op de cd wat steviger en eindigen we op een stevige toon. Into my Dream is een mooie afsluiter van de cd, waar alles op samenkomt. Stevig couplet, catchy refrain, diepe grunts.

Al met al een geode stevige rockplaat. Niet heel erg vernieuwend of uniek, maar wel goed uitgevoerd. Zeker geen slechte plaat om in je kast te hebben staan, al is het alleen maar vanwege het mooie hoesje. Keep up the good work guys!

Line Up:
Hadassa – Vocals
Silas – Guitar
Rens – Guitar
Mike – Bass

Tracklisting:
1. Draw the Line
2. Radiate
3. Masquerade
4. Imperfect
5. Twisted
6. Image
7. Missed
8. One
9. Restricted
10. Fight
11. Cruel Thoughts
12. Into my dream

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s