Deadly Alliance – Deadly Alliance

Release date: 13 december 2013

Score: 85/100
Favo song: Racer
Website

Deadly Alliance
Met een releasedate op vrijdag de 13e in het jaar 2013 verwacht ik natuurlijk iets heel demonisch en satanisch. En hoewel een naam als Deadly Alliance dat wel doet vermoeden, is de muziek allesbehalve. Een ding een zeker: het word absoluut een feestje als deze band op het podium staat! Deadly Alliance is een thrashmetalband uit Enschede, die met een mix van verschillende invloeden een unieke sound weet neer te zetten. Nou zeggen veel bands dat van zichzelf, maar Deadly Alliance is zeker niet de dertien-in-een-dozijn-band die het had kunnen zijn. Motorhead meets Testament (met een vleugje Trivium), dat is een beetje de richting waarin je Deadly Alliance kan vinden.

De EP bevat eigenlijk alles wat je van een thrashband mag verwachten. Catchy (bah, vies woord) riffjes, heavy sound (door meerdere lagen gitaar), gitaar solo’s op de juiste plek, drumlijnen die de gitaar aanvullen en daar bovenop een verassende stem van Richard Snijder. Geen duistere grunts die niet te verstaan zijn, maar meer het soort rauwe rockstem zoals de oude metalhelden van vroegah. Lekker hoor! Met vier liedjes van in totaal 14 minuten weet je ook gelijk dat het tempo van de nummers erg hoog ligt. Complimenten voor de mix overigens. Het geluid is vol en goed op elkaar afgestemd, voor een eerste release absoluut van hoog niveau. En dat in vijf weken tijd! Dat zegt wat over het niveau van de muzikanten en de ambitie die de band heeft. Niet zeuren, gewoon gaan met die banaan.

Van hoog niveau, dat is Deadly Alliance zeker. De vier nummers die we op deze EP voorgeschoteld krijgen zijn goed uitgewerkt en kloppen aan alle kanten. Zoals ik eerder al zei, precies het goede aantal gitaar solo’s op de juiste plek, maar songtechnisch klopt de rest ook als een zwerende vinger.

De EP begint met een thrashriff zoals hij hoort. Breaking the Silence begint met veel gitaar, veel drum en daarna dubbeltempo zodat we gelijk kunnen gaan pitten. De energie zit er vanaf het begin al gelijk goed in. In de eerste minuut hebben we al vijf verschillende riffs gehad zonder dat het opvalt en dat maakt dat het verrassend blijft om naar te luisteren. Het word nergens standaard terwijl het wel heel makkelijk en toegankelijk klinkt. Dat komt denk ik ook vooral door de clean zang die Richard er bovenop legt. De muziek spreekt hierdoor een veel grote publiek aan dan de die-hard metalhead.

Racer kicked off met een oldschool riff die laat zien dat de band echt wel van meer markten thuis is dan alleen thrashmetal. Ook hier ligt het tempo weer erg hoog, ondanks de melodische riffjes. Gitaar harmonieën horen hier natuurlijk ook in thuis en die komen dan ook zeker veelvuldig aan bod. Warzone begint ook weer in die oldschool vibe, maar gaat daarna al snel over in een wat stevigere war-song, met dan wel weer een harmonische chorus. Met Thrashed eindigt de cd als feestje. Thrash metal at its finest. Richard kan toch ook grunten en laat dat op dit nummer horen. Een waardige afsluiter van de cd.

Deze EP is 14 minuten keiharde gezelligheid en zoals Tom Landskroon op de facebookpagina van Deadly Alliance al zei: De EP geeft uren luisterplezier, maar dan moet je hem wel een een paar keer luisteren. Absoluut waar! Deze EP is ook na 10 keer luisteren nog niet saai dus kopen die hap!

Tracklisting:
1. Breaking the Silence
2. Racer
3. Warzone
4. Thrashed

Line UP
Vocals – Richard Snijder
Lead Guitar / Backing Vocals – Arjan Snijder
Rhythm Guitar / Backing Vocals – Tom Landkroon
Bass Guitar – Nick Boerrigter
Drums – Bob Van Doorn

Advertisements

One comment on “Deadly Alliance – Deadly Alliance

  1. Pingback: Deadly Alliance EP nu verkrijgbaar! | Get Bizzer Productions

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s