Equisa – Strange Release

13 december 2013

Score: 90/100
Favo song: Superman
Website
equisa_00

Officieel komt de cd van Equisa pas 13 december uit, maar gelukkig kon ik dit plaatje op hun afgelopen optreden in Beverwijk ook al aanschaffen. Lucky me! Want hoewel dat niet hun officiele cd release party was, hebben ze ook tijdens dat optreden de meeste nummers van hun album ‘Strange Release’ gespeeld, wat mij overhaalde meer van deze band te gaan luisteren. Want wat zijn ze goed!

Equisa is een melodische progressieve metalband uit Roosendaal en dat zij nog niet door een label zijn gevonden is echt onvoorstelbaar. De leden uit deze band behoren absoluut aan de top van de nederlandse muziekscene en de muziek die ze neerzetten met Equisa is echt top. De band heeft deze cd ook in eigen beheer uitgebracht en alles zelf gemixt en mastered, maar het klinkt zo goed geproduced dat je dat niet zou verwachten.

Strange Release kenmerkt zich vooral door hele krachtige nummers die mij in ieder geval diep raken en refreinen die in je hoofd blijven hangen. Het zijn vooral symphonische, atmospherische nummers die veel emoties oproepen. Hoewel er ook zeker op sommige momenten veel power achter zit blijft het meeslepende en emotionele voorop staan.

Het album begint met het nummer Faces. Een stevige rocksong met een verassend prechorus – chorus. In dit nummer laat Equisa gelijk alles zien waar ze voor staan. Vocal harmonies, krachtige zanglijnen, verassende chordprogressies, veel layers in de muziek met gitaar en synths en duidelijke lyrics met een boodschap. En een heel sterk refrein. Maar dat is zoals ik eerder al zei echt een kenmerk van deze band.

Loop heeft een beetje een Genesis feel en biedt ons daarmee al wat meer zicht in de atmospherische progkant van Equisa. Maar waar Loop toch nog relatief ‘stevig’ is is het merendeel van de cd vooral rustig, bijna alsof je in een gelukzalige roes komt. Het titel nummer Strange Release heeft dat bijvoorbeeld heel sterk. Delay op het gitaartje, synth pads, zanglijnen die je raken qua melodie en woorden. Met Goodbye gaat Equisa daarin nog een stapje verder. Pianootje, gitaartje, een balad zoals het hoort.

Panic begint wat steviger en word weer wat meer een prog-rock song, maar ook hier staat weer de emotionele rush voorop. Capital heeft dat eigenlijk ook. Overigens laat Sebas hierin zien dat hij ook prima als lead-zanger uit de voeten kan. De synths op dit nummer voegen precies de juiste sfeer toe, terwijl het refrein weer heel krachtig is en een mooi contrast vormt met het rustige verse hiervoor.

Air begint met een syntintro wat mij erg doet denken aan Owl City – Fireflies. Verder lijkt het nummer daar overigens totaal niet op maar de blije sfeer die Owl City met zn nummers neerzet is misschien wel vergelijkbaar met het gevoel wat Equisa brengt.

Summers is weer heel atmospherisch met in de verses bijna geen muziek, alleen zang. Omdat het refrein in major is en het verse in minor krijg je een heel unieke sound. Bittersweet, or so they say. Gelukkig krijgen we na al die melo-drama het nummer For all the Others. For all the others begint met een synth intro wat sterk doet denken aan de Nederlandse femalefronted band Delain. Het is wellicht niet het meest muzikaal interessante nummer van de cd, maar dit zou een hele goeie single zijn die ook op MTV en 3fm goed binnen zou komen.

Superman het voor mij favoriete nummer van de cd. Up-tempo, lekkere gitaar riffs. Als je goed luistert hoor je dat de akkoorden die de gitaar speelt in het refrein net-ff-niet-die-standaard-akkoorden zijn. Een rustige break met drie vocalen door elkaar heen bouwt spanning op voor het laatste refrein wat extra goed binnenkomt hierdoor. Het slotrefrein met vocal harmonies en als topper de hoge uithalen van Petra maken het helemaal af.

Equisa zet een heel goed album neer voor liefhebbers van progressieve rock. Ik geloof absoluut dat deze band aan de nederlandse top op dit gebied hoort, maar voor het Nederlandse metalpubliek zijn ze net niet hard genoeg. De muziek is echter toegankelijk genoeg om een groot publiek aan te spreken en ik hoop dat ze dan ook binnenkort een keer op de radio te horen zijn 😉 Of in het voorprogramma van een female fronted band als Delain en Within Temptation.

Anyway. Kopen die cd. Hij is het zeker waard.

Line Up:
Petra Honing (lead vocals)
Sebas Honing (guitars, keyboards, backing vocals)
Joost Maglev (bass, backing vocals)
Raymond Otterspeer (drums)

Tracklisting:
1. Faces
2. Loop
3. Headrush
4. Strange Release
5. Goodbye
6. Panic
7. Capital
8. Air
9. Summers
10. For all the others
11. Superman

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s