Blackstroke – Higher Spaces

Adobe Photoshop PDF

Score: 70/100
Favo Song: Higher Spaces
Website: http://www.blackstroke.nl/

Blackstroke is een nederlands nu-metal formatie uit Ede die al een tijdje aan de weg timmeren, maar nu eindelijk met een eigen EP komen. De muziek van Blackstroke neemt ons mee terug naar een tiental-jaar geleden, toen Nu-Metal of Alternative metal helemaal hip was. En in de huidige tijd waarin het metalveld vooral gevuld word met thrash, metalcore en in de proghoeken djent, valt Blackstroke op. Niet alleen door de stijl die ze spelen, maar ook door HOE ze het spelen. De nummers zijn mellow, de vocal harmonisch goed geplaatst en gelukkig ook genoeg punch zodat je af en toe wakker geschud word. Met in totaal 20 minuten aan muziek zet Blackstroke een plaatje neer wat zeker niet vervelend is om naar te luisteren. Overigens is de EP gratis te beluisteren. Scroll naar beneden voor de link.

Lekker plaatje? Ja, absoluut. Maar, dan wel, zoals ik nu, als achtergrond muziek in de bibliotheek. Dit is een EP die prima een paar keer op repeat kan, maar het is geen luister muziek met ingewikkelde riffs of hele diepzinnige teksten. Is dat erg? Nee, eigenlijk niet. Er zitten genoeg interessante dingen in de muziek om het niet saai of standaard te maken, maar het is toegankelijk en ligt lekker in het gehoor.

Higher Spaces kernmerkt zich vooral door melodische riffjes en de clean vocals van Sander. Het album word wel haast met elk nummer beter. In One More Day is de zang nog een beetje monotoom en ondanks de breaks kabbelt het nummer langzaam voort zonder echte hoogtepunten.
My Final Run is een power balad en heeft logischerwijs dan ook een wat langzamer tempo. Het refrein van dit nummer komt echt binnen, en het commentaar van een monotome zanglijn is bij dit nummer helemaal niet terrecht. Walking bass loopjes zijn lekker en hadden nog wel meer op de voorgrond gemixt mogen worden. De meerstemmige zang brengt het nummer echt tot een hoogtepunt. Sander Kapel is geen top zanger, maar hij is goed genoeg om de nummers te dragen en juist omdat hij niet zo’n gelikte stem heeft past het bij de stijl van de muziek.

Higher Spaces is de title track van de Ep. Dit is een veel steviger nummer dan we tot nu toe van Blackstroke gehoord hebben. Het refrein blijft lekker in je hoofd hangen en is een lekkere meezinger. Het doet een beetje denken aan Cryptonite. Het verse heeft een hele standaard chord progression, op EEN accoord na, die bewust een beetje dissonant is om het net wat interessanter te maken. Was wat mij betreft niet nodig geweest. Als iets werkt, hoeft het niet interessanter gemaakt te worden dan nodig is. Breakdown met screams maakt het geheel nog even heel zwaar, en na een bassdrop gaan we nog een keer terug naar het refrein, woei!

Met The Voice in Me gaat Blackstroke nog een stapje in de hardere richting, althans, in het intro. De verse is weer mellow als het eerste nummer. Het chorus in dit nummer heeft een hele mooi vocal harmonie, niet de standaard prime-terts die je zou verwachten. En dat gevoel krijg je ook bij de break. Door een megafoon krijgen we een schreeuw stukje van Sander, gevolgd door een gitaar solo.

So Farewell gaat verder waar the voice in me stopt en volgens mij had de stilte die er nu tussen valt niet gehoeven. De Riffs passen perfect aan elkaar. Weer wat meer groove in dit nummer en drummer Anthony laat stiekem horen, door wat accenten te geven, dat hij meer kan dan rechtoerechtaan numetal drum. Bassist Stefan had dit ook al laten horen en is ook op dit nummer weer aanwezig met interessante bassriffs en bassdrops.

Al met al een lekker plaatje. Door accentjes en riffjes hier en daar heb ik het vermoeden dat de meewerkende artiesten allemaal veel meer kunnen dan ze op deze EP laten horen, wie weet dat Blackstroke op een volgend plaatje nog wat meer van zichzelf laat horen. Ben benieuwd!

Line-up
Sander Kapel – Vocals
Anthony Apon – Drums
Jeroen Bakker – Guitar
Erik Noordland – Guitar
Stefan Munk – Bas

Tracklisting:
1. One more day
2. My Final run
3. Higher Spaces
4. The voices in me
5. So Farewell

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s