Neuroblast (04 januari)

Neuroblast
(04 januari – Willemeen – Arnhem)

Line Up:
Deluzion
Mortal Form
Wicked Mystic
Martyr
Houwitser
Sin7Sins
Colonel Decker

Helaas voor Denniz van Deluzion geen Telegraaf die een stukje komt schrijven, maar MetalFromNL. Het was voor mij het eerste feestje in 2014: Neuroblast in Willemeen, Arnhem. De benefiet avond voor stichting Brent (http://stichtingbrent.nl/stichting-brent/), die geld inzamelen voor de bestrijding van neuroblastoom kanker, werd georganiseerd door Elwin Molenaar van Deem Index. Helaas voor de mannen (en vrouw) van Deem Index konden zij zelf niet spelen deze avond, omdat Elwin zijn voet geblesseert had bij het ophangen van een lamp (het kan verkeren). Niet getreurd: er was inmiddels een vervanger gevonden in de band Colonel Decker dus het feest ging onverminderd door. Het geluid in de zaal van Willemeen was deze avond extreem goed, complimenten daarvoor aan de geluidsman. Omdat het een benefietavond was, hebben alle bands ook kostenloos opgetreden; hiervoor hulde. Helaas weet ik niet hoeveel er in totaal is opgehaald maar gezien de hoeveelheid bezoekers (en het feit dat het speciaal voor Neuroblast gemaakte ‘Oerknal‘ biertje bijna uitverkocht was) zal er best een leuk bedrag binnen zijn gekomen.
DSCN1854DSCN1846
Deluzion mocht de avond aftrappen en dat doen ze dan ook; geen gelul, lekker spelen. Hoewel de zaal nog vol moet stromen en zeker nog niet warm is geeft Deluzion zich vanaf het eerste moment voor 200%. Niet te veel commentaar tussendoor: als je maar een half uur hebt wil je zo veel mogelijk nummers eruit knallen en dat doen ze dan ook. Deluzion speelt melodische death met een flinke scheut thrash en dat resulteert in beukende riff afgewisseld met meer melodische en harmonische stukjes. Ritme en tempo wisselingen zijn voor deze heren ook absoluut geen probleem en dat brengt de muziek net een stapje hoger dan je zou verwachten. Het publiek wil nog niet echt losch komen (waar blijft die moshpit?) maar aan de band ligt dat zeker niet; de energie knalt van het podium af en van begin tot eind word er flink geheadbangt door de heren. Highlight van de set was voor mij ‘666‘, maar ook de nieuwe track LumberJack kon ik zeker waarderen.
DSCN1860DSCN1865
Dan is het tijd voor Mortal Form. Thrash / Speed metal en daarmee een versnelling hoger dan de heren van Deluzion. Mortal Form gaat al een tijdje mee en leverde in voorjaar 2013 hun tweede album af. Getekend bij My Kingdom Music en gewapend met een nieuwe plaat staat Mortal Form een mooi jaar te wachten. Na vette gitaarsolo’s en shredpartijen kom het publiek tijdens Apocalyptic Aftermath van hun album The Reckoning inmiddels meer in de mood. Tegen het einde van de set heeft Mortal Form het publiek zo ver dat ze eindelijk staan te headbangen en massaal meeschreeuwen als de zanger er om vraagt. Hoogtepunt van het optreden was echter niet de band zelf, maar een vijf-jarig jochie vooraan die maandag op school kan vertellen dat zijn papa een rockster is ;-).
DSCN1878DSCN1889
Op naar band drie, Wicked Mystic. De band bestaat inmiddels al meer dan 25 jaar en is sinds 2011 weer bij elkaar kom keihard te thrashen. Dat dit oude rotten in het vak zijn hoor je meteen. Ook zonder in-ear monitor is het retestrak (echt knap gedaan) en ondanks de kleine bezetting met maar EEN gitaar heeft de band een vol geluid. De nummer szijn goed uitgewerkt met makkelijk meeschreeuwbare refreinen en heeft een beetje de Pantera-feel. Het publiek is blij en de zanger krijgt ze makkelijk in beweging (maar helaas nog steeds geen moshpit). De bass heeft een heel fijne heldere sound en snijd door de muziek maar de held van de avond is toch echt gitarist Harald te Grotenhuis die ik inmiddels ook wel als gitarist van de avond beschouw. De solo’s kunnen wat mij betreft niet lang genoeg duren. Into the Pit en Beware and Whisper zijn leuk, maar de climax zit aan het einde met Bonded by Blood. Grappig genoeg zou je bij zo’n band verwachten een hele charismatische frontman te zien, maar hoewel Johan de hele zaal meekrijgt als hij staat de grunten/schreeuwen, komt hij wat verlegen over als hij in het Nederlands tegen het publiek praat. We don’t care; als hij daarna z’n strot weer opentrekt om te grunten is iedereen weer blij en gaan de hoofdjes gelijk weer op en neer.
DSCN1901DSCN1906DSCN1933
Nog meer ‘oude rotten’ met de band Martyr (die nog langer bestaat dan Wicked Mystic). De heren van Martyr begonnen al in 82, maar hebben van 87 tot 2001 een behoorlijk lange pauze genomen, om inmiddels weer helemaal terug te zijn. Het is ook de enige band met een introtape, maar goed, als je al 32 jaar in het vak zit dan mag dat ook wel. Martyr staat gelijk aan gekkenhuis op het podium. Enorm veel sfeer en energie en uiteindelijk ook een waterballet als zanger Rop besluit zijn water over zichzelf en andere bandleden leeg te gieten. Het fluiten in de mic konden mijn trommelvliezen niet echt waarderen, maar een groot feest was het zeker. Vooral voor in het publiek, waar trouwe fans van Martyr hun geluk niet op konden toen de zanger het publiek in liep en hen later ook nog uitnodigde om samen met hem en de andere muzikanten op het podium te komen headbangen. Als ik Harald van Wicked Mystic niet al tot gitarist van de avond had uitgeroepen had Rick Bouwman ook absoluut een kans gemaakt maar ja die titel was al vergeven. Vooral in Speed of Samurai was zijn gitaarspel erg fijn om naar te luisteren :-). Met Circle of Pain komt er helaas weer een einde aan het optreden van Martyr, maar de band is de beroertste niet en komt na hun optreden nog de zaal in om hun enthousiaste fans nogmaals te begroeten. Tof optreden, een groot feest. Tegen het einde van hun optreden was minstens de helft van de zaal het daar volledig mee eens. Wie heeft Maiden nog nodig als je in eigen land Martyr hebt?
DSCN1943DSCN1947
Inmiddels over de helft van de avond is het tijd voor het zware geschut van Houwitser. Hoewel de band een behoorlijk ingewikkelde geschiedenis achter de rug heeft hebben de heren inmiddels toch al 5 platen op de wereld losgelaten en gaan ze begin dit jaar hun nieuwe plaat opnemen. Houwitser speelt brutal death met bijbehorende korte tracks, waardoor de band ons 13 nummers ten gehore brengt in plaats van het gemiddelde van de avond, zes. Hard, snel en vooral keihard (in lyrics en muziek) zijn kenmerken van dit optreden. Het contrast met de voorgaande bands is groot met constante blastbeats en dubbel bass en de bandleden die gekleed in bulletbelts en een bivakmuts op het podium staan. Houwitser speelt door omstandigheden vandaag met een andere zanger, maar dat maakt voor de sound niet uit. Dat hij een goede vervanging is blijkt als de band ‘Onwards to Battle’ speelt, een track die waarschijnlijk op hun nieuwe album beland. Houwitser produceert vooral een massive wall of sound waarbij de snare en de growls overheersen. Ouderwetse teringherrie dus, zoals het hoort. Houwitser verdient overigens wel bonuspunten omdat zij als enige tijdens deze avond het doel van de avond, namelijk Stichting Brent, noemen. Dat dan weer wel.
DSCN1958DSCN1968
Met nog twee bands te gaan is de avond inmiddels bijna ten einde. Terwijl Sin7Sins in zwarte tuinbroeken hun eerste twee nummers de speakers uitknalt, ga ik onderweg naar huis. Ik heb mijn metal-dosis voor vanavond wel weer gehad en was blij dat ik erbij was. Sorry Sin7Sins en Colonel Decker, volgende keer ben ik er weer bij! Dank aan alle bands en mensen die deze avond mogelijk hebben gemaakt en special thanks to Elwin Molenaar die het geheel geiniteerd heeft.

Advertisements

One comment on “Neuroblast (04 januari)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s