Cavitation – Cavitation

cavitation thumb 1
Release date: december 2013

Score: 75/100
Favo Track: Hatred on Fire
Website

Vaak, als je ergens aan begint, is het eindresultaat heel anders dan je van te voren had verwacht. Zo ook bij Cavitation. Deze band uit de keistad (voor wie niet weet waar die bijnaam vandaan komt verwijs ik jullie naar de wikipedia) begon 13 jaar geleden met als doel hardcore te gaan spelen. Als snel kwamen de heren erachter dat hardcore toch niet helemaal hun ding was en sinds 2010 brengt Cativation ons deathmetal. Ondanks wat wisselingen in de band heeft Cativation het vorig jaar voor elkaar gekregen een EP met vier tracks af te leveren. Dat was vast niet wat ze 13 jaar geleden voor ogen hadden, maar leuk is het wel.

De self-titled EP Cativation bevat vier bijna klassieke deathmetal tracks, waar eigenlijk vrij weinig op aan te merken valt. De riffs kloppen, de drums zijn strak en zelfs de productie is voor een EP best goed. Heel verassend of bijzonder uniek is het allemaal niet, maar zolang je goed bent in wat je doet en dat ook over weet te brengen is de gemiddelde metalhead wel tevreden. Zo ook ik.

Cativation is een schijfje wat je gerust een aantal keer achter elkaar kan horen, of op shuffle kunt zetten tussen tracks van Bolt Thrower, Obituary en Pantera. Sweep solo’s, blastbeats, groovy riffjes en herkenbare refreinen komen allemaal voorbij. Suffocation of Mankind is een lekker up-tempo liedje met een goeie old-school deathmetal vibe.  Black Oblivion opent met een onheilspellend riffje op bass om na een breakje weer helemaal op de death tour te gaan, terwijl Hatred on Fire wat meer thrashy voelt. Hatred on Fire is denk ik ook mijn favo track van deze plaat, vooral vanwege het headbangriffje na de eerste gitaarsolo’s (ingespeeld door Bram Hilhorst). Wolves of the North, de afsluiter van de EP, laat ons wat meer gevarieerde gitaarriffjes horen en laat zien dat Cativation Bram Hilhorst echt niet nodig heeft voor de solo’s.

Lekkere plaat, zeker de moeite waard om even te checken. Mijn enige kritiekpuntje is dat er maar 4 liedjes op staan. Ik lust inmiddels wel meer!

Tracklisting:
suffocation of mankind
black oblivion
hatred on fire
wolves of the north

Line-Up
Michaël Huster – Vocals
Jeroen van Aernsbergen – Guitar
Rutger van Noordenburg – Guitar
Walter van Kalsbeek – Bass
Olle Oele – Drums

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s