Grown Cold – Far away from the shore

far away from the shore - cover
Release date – januari 2014

Score: 80/100
Favo song: Who sows the wind reaps the storm
Website: http://growncold.nl/

Grown Cold is een metalcore bandje uit Deventer met een behoorlijk goed gevuld CV. Tours door Duitsland, Polen en Nederland, festivals en in het voorprogramma voor grote namen in de scene als Pro-Pain en de Heideroosjes. Na hun eerste EP in 2012 is Grown Cold terug met een nieuwe cd, helemaal in het teken van de zee. Laat die storm maar komen!

Far away from the shore kenmerkt zich door melodische riffjes, emotionele lyrics en keiharde zware breakdowns. Hoewel er op sommige momenten wat pit in komt, is het album in zijn geheel vooral mellow en laid-back. De refreinen zijn catchy en de grunts duidelijk verstaanbaar wat het makkelijk maakt de lyrics te volgen (die een behoorlijke emotionele lading hebben). De teksten zijn direct en de metafoor van de zee is natuurlijk wel vaker gebruikt (denk Acda en de Munnink). Grown Cold gebruikt de metaforen echter precies goed, zodat het geheel niet kazig word maar juist goede teksten oplevert.

Consort is de openingstrack van de cd en gelijk ook de zwaarste track. Het korte nummer (nog geen twee minuten) loopt over in Bridges set Aflame, dat iets minder zwaar is maar zeker niet aan energie onderdoet. Van de bruggen naar het anker met Anchorage, dat nog net even een stapje verder gaat. De energie van het album zit vooral in het eerste deel. Far away from the shore wordt halverwege in tweeën gehakt door het prachtige Downpour, een instrumentale break met clean gitaartjes en regen uit de titel in de achtergrond. Dead men tell no tales breekt een beetje met de laid-back flow waar we in zijn beland door na de break halverwege het nummer los te breken. At Waters Edge heeft de lekkerste riffs van het album, maar keert weer een beetje terug naar het langzamere tempo. Who sows the Wind is de absolute topper van de plaat; fijne lyrics, fijne riffs, het geheel werkt en brengt de hele cd (ook qua tekst) samen tot een sluitend einde.

Far Away From the Shore is een goed verhaal, verteld door lekkere liedjes en muzikanten die weten waar ze naar toe willen. Achter de strakke riffjes en breakdowns zit een hoop ingehouden energie, waarvan je eigenlijk op cd al hoort dat het op het podium helemaal losbreekt. Het is allemaal niet heel vernieuwend of verassend maar dat past ook eigenlijk niet binnen het genre. Binnen de metalcore hebben de mannen van Grown Cold gewoon een goede plaat afgeleverd, waar we als mede nederlandse metalhead trots op mogen zijn.

Tracklisting
1. Consort
2. Bridges set aflame
3. Anchorage
4. Downpour
5. Dead men tell no tales
6. At waters edge
7. Who sows the wind reaps the storm

Line-up
George Grein – vocals
Matthijs de Haan – guitar/backing vocals
Tom van Ast – Bass/backing vocals
Bas Evers – guitar
Ludo Uunk – Drums

Advertisements

One comment on “Grown Cold – Far away from the shore

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s