Last Fear – Incidents

cover
release date: 23 – 12 – 2013

Score 80/100
Favo song Make up and Cut Up
Website

Last Fear is op een missie om het ietwat kneuterige Purmerend eens goed wakker te schoppen. De band is al een tijdje bezig (1999) en zoals dat bij bands altijd gaat; een hoop bezettingswisselingen achter de rug. Inmiddels heeft de band in Lisa Leerkamp de laatste aanvulling gevonden en is de band weer helemaal terug met een nieuwe plaat. In een mooi ontworpen deluxe digipack (met alle teksten, jeej!) komt Incidents naar je toe dit voorjaar (voor maar 10 euries!).

Last Fear speelt oldschool deathmetal in de stijl van Obituary en Cannibal Corpse met de nadruk op scheurende gitaren en de diepe grunts van Lisa. Ik ben altijd voor meer vrouwen in de metal en zeker als ze dan ook nog eens perfect weten te presteren. In alles doet Last Fear eer aan de oldschool metal; geen overgeproduceerde shit maar juist die typische oldschool sound, veel verschillende riffs en licks en af en toe een solo.

Laten we eerst de teksten van Last Fear maar eens bespreken, omdat ik het erg tof vind dat ik de lyrics voor mijn neus krijg. De meeste bands hebben geen ruimte in hun EP/CD om de teksten te drukken en ook op websites verschijnen lyrics nauwelijks. Ik vind het altijd tof als een band naast goede muziek ook een duidelijke visie heeft op de wereld. Met nummers als Boiling Point en Social Suffocation  laat Last Fear zien duidelijk een heldere mening te hebben, die ze op een Cannibal Corpse achtige manier verwoorden: ‘Done with steaming they took a dive. Realized to late the water was boiling. Both men were cooked alive. Seared flesh, withered skin, faces bloated.’ . Nog niet overtuigd? Nog een stukje uit ‘Feed Me‘ dan: ‘Dangerously overfeeding on delicious, tasty, fast and fatty foods. So she kept on growing and growing …. en dan uiteindelijk ‘and as she was wheeled to the morgue, the trolley just collapsed under the weight of her fat corpse. Fat! Corpse!’. Ik vind het leuk.

Goed, all kidding aside, hoe klinkt de muziek? Weinig op aan te merken eigenlijk. Incidents is eigenlijk precies wat je zou verwachten van een oldschool death album. De nummers beuken in een lekker tempo achter elkaar door met af en toe een kleine adempauze tussendoor. Freshly Mutilated is daar bijvoorbeeld een goed voorbeeld van. Met zeven minuten is dit het langste nummer van de plaat en dat bied ruimte voor afwisseling. Meerstemmige grunts en korte solo licks worden afgewisseld met beukende stukken over Eugene de zombie. Ignorant Surgery is wat meer rechtoe-rechtaan dan zijn voorganger, Feed Me heeft wat meer groove terwijl Last Intended Victim in de introriff wat meer naar technische death neigt.

Ik vind het lastig om een favoriete song te kiezen, omdat de nummers eigenlijk allemaal wel lekker zijn. Make Up & Cut Up is een goede contestant vooral omdat ik erg fan ben van de grunts in dit nummer 🙂 Cannibal Corpse influence much? Such awesome.

Last Fear zet, binnen het genre, een lekker plaat neer. Er zijn best veel bands in dit genre en dat maakt het denk ik lastig om je echt te onderscheiden, maar Last Fear heeft met vocaliste Lisa een sterke troef in hand. Tel daar twee goede gitaristen en een beest van een drummer bij op en je hebt een niet-te-missen hit. Benieuwd of ze ook on stage kunnen deliveren!

Tracklisting
01, Experimental Supremacy
02. Passing The Boiling Point
03. Make Up & Cut Up
04. Social Suffocation
05. Freshly Mutilated
06. Ignorant Surgery
07. Feed Me
08. Last Intended Victim
09. 26

Line Up
Youri Fambach – Bass, vocals
Leon Noë – Guitar, vocals
Erik Buitendijk – Guitar
Bas Bloos – Drums
Lisa Leerkamp – Vocals

Advertisements

One comment on “Last Fear – Incidents

  1. Pingback: - The first reviews about 'Incidents'.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s