Tribal Spirits – Hordearii

Release date: 01 feb 2014
tribal spirtis hordearii

Score: 80/100
Favo song: Horderarii
Website: http://www.tribalspirits.nl/band/

Gelderland is, als we Heidvolk mogen geloven, de provincie waar de meeste Nederlandse mythen en sagen vandaan komen. Met een titel als Hordearii doet de Harderwijkse herrieschop-formatie Tribal Spirits een gooi om tussen die mythen te belanden. Het heeft een tijdje geduurt voor de band weer op poten stond na het vertrek van zanger Alwin, maar Tribal Spirits is nog steeds alive and kicking en dat bewijzen ze aan de rest met een nieuwe EP.

Horderarii maakt nieuwsgierig naar meer. Niet alleen vanwege de ietwat vreemde en wellicht vergezochte naam (blijkbaar betekend het gladiatoren, als verwijzing naar het gerst wat de gladiatoren aten, vraag me niet waarom). Een nieuwe zanger (of eigenlijk stiekem oude zanger; Martijn was oorspronkelijk gitarist) en een nieuwe gitarist (Hylke) brengt met zich mee dat de sound ook veranderd. Daarnaast is een EP met maar drie tracks natuurlijk ERG kort en ik hoop dat de band dit schijfje gebruikt als opwarmertje voor mensen om naar hun live optredens te komen; ik hoop dan ook de ontbrekende 6 nummers van deze (uiteindelijk vast full length) plaat te horen op het release feestje 1 febuari.

Ik ken de band sinds hun full lenght Overtrown Reality (2009) en was toen eigenlijk al heel enthousiast over het niveau en de songwriting skills van de heren en was dan ook blij te horen dat de band met nieuw werk bezig is. Dat cdtje staat nog steeds in mijn kast en gaat zo af en toe aan dus tijd voor een nieuw plaatje.

Qua songwriting skills is Tribal Spirits in ieder geval nog steeds ijzersterk. Het zijn drie korte liedjes maar then again; het is thrash, geen gelul gewoon spelen en als het klopt, waarom zou je er dan onnodig veel inplakken? Met die overbodige riffs kun je beter een nieuwe song maken. Niet nodeloos veel riffjes dus maar juist wel riffs die goed uitgewerkt zijn en op sommige punten heel groovy, op andere punten bijna technical deathmetal zijn.

Qua sound is Tribal Spirits er ook op vooruit gegaan. Daan is echt een beest achter de drums, maar ook Wesley doet hard zijn best ons te impressen met riffs die haast niet te spelen zijn op bas. De switch van Martijn van gitaar naar zang was een verstandige keuze; niet omdat zijn gitaarspel slecht was maar wel omdat zijn grunts veel aggressiever en zwaarder klinken dan die van Alwin. Het brengt de nummers net ff een stapje verder.

De sound van Horderarii is dan ook, mede door Martijn, veel heavier dan op Overthrown Reality. Hoewel het nog steeds overduidelijk thrash is sluipt er hier en daar ook wat deathmetal naar binnen (ach, waar liggen die grenzen anyways). Het gas word wat teruggenomen op Retaliate maar dat duurt niet lang: spelen en beuken is de boodschap en dat doen we dan ook van harte. Hordearii is wat mij betreft de winnaar van het EPtje, maar het had net zo goed Karma kunnen zijn. Kom maar op met die moshpit!

Line-Up:
Martijn Grooten – Vocals
Jory Hogeveen – Lead Guitar
Hylke de Jong – Rhythm Guitar
Wesley de Peuter – Bass
Daan Klemann – Drums

Tracklisting:
01. Hordearii
02. Karma
03. Retaliate

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s